Tidligere arrangementer


Gjør karriere med Tyskland. Tysklandskonferanse 2023. Oslo, 17. oktober 2023

Den 17. oktober 2023 inviterte vi sammen med Goethe-Institut og Tyskforum til et tredelt arrangement hos Yara i Oslo.

Del 1 var et lukket program for skoleelever, studenter og rådgivere i skolen fra kl. 10-12.30. De fikk svar på spørsmålet "Hvilke muligheter finnes for å integrere tysk i utdanningen min?"

Del 2 fungerte som en liten "karrieremesse", hvor det ble anledning til å få en prat med foredragsholderne samt et knippe bedrifter som har behov for ansatte med tyskkompetanse og noen utdanningstilbydere.

Del 3 var en konferanse som rettet seg mot studenter og andre interesserte. Her vil Eivind Vad Petersson, statssekretær i Utenriksdepartementet, informere om den norske regjeringens Tyskland-strategi, og det blir panelsamtale med representanter fra Kunnskapsdepartementet, NHO, LO og Høgskolen i Østfold om spørsmålet: "Hvilke karrieremuligheter har man i offentlig sektor, skole/utdanning og i næringslivet hvis man satser på tysk?".

Programhefte
Video-sammenfatning
Video del 1 - Karrieredag
Video del 3 - Konferanse


Studietur til Berlin, 17.-19. september 2023

Fra 17. til 19. september inviterte vi stortingsrepresentanter med på studiereise til Berlin. Reisen ble arrangert i samarbeid med Norsk-tysk vennskapsgruppe i Stortinget, som representantene er medlemmer av.
Programmet startet med et møte med forbundsdagsmedlem Johannes Schraps som informerte om aktuelle saker før han tok oss med på omvisning i forbundsdagsbygningen. Gregor Gysi, leder for forbundsdagens tysk-nordiske vennskapsgruppe, inviterte på lunsj sammen med seks andre forbundsdagsmedlemmer.
Så fulgte et møte med Toralf Pilz, utenrikspolitisk rådgiver for styret i Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft e.V., hvor vi fikk foredrag og diskusjon om den aktuelle energisituasjonen i Tyskland og det norsk-tyske energisamarbeidet. I det tyske utenriksdepartementet, Auswärtiges Amt, fikk vi et møte med Marcus Hicken, leder for avdeling for energi-utenrikspolitikk, og hans kollega Christian Gayoso om norsk-tysk utenrikspolitisk samarbeid og energisamarbeid.
Siste post på programmet var et seminar på den norske ambassaden og møte med de to ministerrådene Kristin Johansen og Jon Hansen, og ambassaderåd Jenny Sørvold Stenberg.
Tusen takk til Johannes Schraps, Toralf Pilz, Marcus Hicken, og fra Norwegische Botschaft in Berlin: Kristin Johansen, Jon Hansen og Jenny Sørvold Stenberg som møtte oss og ga oss godt innblikk i sine arbeidsområder!

Program
Bilder fra turen


Tysklandskonferanse i Stavanger, 7. september 2023

Sammen med Universitetet i Stavanger inviterte vi til Tysklandskonferanse på Arkeologisk museum i Stavanger torsdag 7. september 2023 kl. 14-18. Konferansen var åpen for alle og gratis for publikum.

Programmet startet med velkomsttaler fra Dagny Sunnanå Hausken (varaordfører i Stavanger) og Odd Magne Bakke (dekan ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora, UiS).

Deretter fulgte en samtale om de politiske forbindelsene mellom Norge og Tyskland, her deltok Hilde Øvrebekk(journalist og kommentator i Stavanger Aftenblad), Thomas Michael Sattich (førsteamanuensis ved Institutt for medie- og samfunnsfag, UiS) og Kjetil Hjertvik (kommunikasjonsdirektør i Wintershall Dea). Sverre Myrli var ordstyrer.

Neste post var en samtale om fremtidens energisektor sett i et historisk perspektiv. Deltakere var de to tidligere olje- og energiministrene Grete Faremo og Einar Steensnæs, sammen med Melina Antonia Buns (førsteamanuensis og miljøhistoriker ved Institutt for kultur- og språkvitenskap, UiS) og ordstyrer Bjørn Lindberg, fagsjef ved Oljemuseet.

Programmet ble rundet av med en "litterær kvartett" - en samtale om fire tyske romaner. Her var Andreas Benedikt Jager (professor ved Institutt for kultur- og språkvitenskap, UiS) ordstyrer, og det var forfatterne Peter Strassegger og Torild Wardenær som sammen med Hannah Tischmann (bibliotekar ved Universitetsbiblioteket i Stavanger) snakket om litteratur av Christoph Ransmayr ("Fossefallmesteren", Pelikan Forlag), Ferdinand von Schirach ("Ettermiddager", Gyldendal), Marion Poschmann ("Furuøyene", Cappelen Damm) og Juli Zeh ("Over mennesker", Gyldendal).

Til slutt var det mottakelse med enkel servering for publikum og deltakere. Det var også mulighet til å kjøpe bøker.

Programmet
Video-opptak av hele konferansen


Seminar på Stortinget, 31. august 2023 kl. 17-19.30

Seminaret "Norsk-tysk samarbeid – mer aktuelt enn noen gang?" i regi av Norsk-tysk vennskapsgruppe i Stortinget fant sted i Kinosalen på Stortinget torsdag 31. august 2023. Seminaret ble arrangert i samarbeid med Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen, German-Norwegian Network og Norsk-Tysk Selskap. På programmet stod spennende foredrag og diskusjon rundt det norsk-tyske samarbeidet. Foto: Stortinget/Vidar M. Husby.

Bilder fra arrangementet
Program i pdf-versjon


Tysklandssamtalen under Arendalsuka, 15. august 2023, kl. 18-19

For sjette gang inviterte vi til en samtale om tysk politikk under Arendalsuka. Vi er glade for at vi også i år fikk ha Kate Hansen Bundt (generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité), Sten Inge Jørgensen (utenriksjournalist i Morgenbladet) og Axel Berg (tidligere tysk ambassadør i Norge) som deltakere. Og så var det veldig hyggelig å hilse velkommen en ny gjest i panelet: Paul Chaffey (Berlinseminaret/leder for systemstudio i Halogen). Ordstyrer var som alltid: stiftelsens styreleder Sverre Myrli. Tusen takk til Wintershall Dea for støtten også i år.

Lydopptak av hele samtalen
Program i pdf-versjon
Les mer


Tysklandkonferanse i Tromsø, 27. okt. 2022, kl. 14-18

Sammen med Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet inviterte vi til Tysklandskonferansen 2022. Den fant sted torsdag 27. oktober 2022 på UiT i Tromsø. Konferansen var åpen for alle og gratis for publikum.

Konferansen ble åpnet av Dag Rune Olsen (rektor ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet), Sverre Myrli (stortingsrepresentant og styreleder i Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen) og Marlene Berntsen Bråthen (Tromsøs varaordfører). Åpningstalene ble etterfulgt av et kunstnerisk innslag ved saxofonist Ola Asdahl Rokkones.

Deretter fulgte en samtale om de politiske forbindelsene mellom Tyskland og Nord-Norge, med Detlef Wächter (Tysklands nye ambassadør til Norge), Jonas Stein (statsviter, UiT) og Sven Erik Svedman (tidligere norsk ambassadør i Berlin) - og med Maja Sojtaric (kommentator i Nordlys) som ordstyrer.

Neste post på programmet var en paneldebatt om status og muligheter for næringslivssamarbeid mellom Nord-Norge og Tyskland. Her deltok Michael Kern (administrerende direktør, Norsk-Tysk Handelskammer), Vibeke Tannvik (rådgiver, NHO Arktis) og Atle Malinen (avdelingsleder, Innovasjon Norge Arktis). Ordstyrer var Sverre Myrli.

Sist, men ikke minst, fikk vi en samtale om tysk litteratur i dag. Her møttes de to forfatterne Erik Fosnes Hansen og Simon Stranger til en samtale ledet av Marie-Theres Federhofer (litteraturviter, UiT).

Konferansen ble avsluttet med en mottakelse for deltakere og publikum. Takk til Per Kristofer Walstedt fra Aptum som har laget logoen for Tysklandskonferansene våre.

Her kan du se videoopptak av hele konferansen
Hele programmet kan lastes ned her


Hva skjer i tysk politikk? - Debatt under Arendalsuka, 17. august 2022 kl. 18-19

Tyskland er Norges viktigste partner på kontinentet. På to måneder i vinter ble tysk politikk snudd helt rundt. Hva har egentlig skjedd i tysk politikk, og hvor går Tyskland nå? Hvilke følger får dette for utenrikspolitikken og energipolitikken - og hvilke følger får det for de norsk-tyske forbindelsene? Willy Brandt hadde sin «Ostpolitik». Er «østpolitikken» nå død?
For femte gang inviterte vi til en samtale om tysk politikk under Arendalsuka, og takker Kate Hansen Bundt og Sten Inge Jørgensen for at de ville være med oss på laget også i år, og ordstyrer var som alltid: vår styreleder Sverre Myrli.

Bilder fra Arendal 2022
Arendalsuka-programmet 2022


Hvor går Tyskland? - Seminar på Stortinget, Oslo 7. juni 2022

Tirsdag 7. juni 2022 inviterte vi politikere og næringslivsaktører til seminaret «Hvor går Tyskland?». Seminaret ble arrangert i samarbeid med Norsk-tysk vennskapsgruppe på Stortinget, og det fant sted i Lagtingssalen på Stortinget.

Les mer...
Program for seminaret
Bilder fra seminaret


Willy Brandt-utstilling i Oslo, 12. november 2021 - 11. februar 2022

Den internasjonale vandreutstillingen “Willy Brandt. Et liv for frihet, fred og forsoning mellom nasjonene” presenterte høydepunkter fra livet til politikeren og mennesket Willy Brandt. Willy Brandt var en av de mest markante politikerne på 1900-tallet. Allerede i unge år sto han på barrikadene for et fredelig og kosmopolitisk Tyskland, senere ble han en standhaftig motstander av Hitler og Nazi-Tysklands voldsregime. Som borgermester i Berlin kjempet han for demokrati og frihet – og mot diktatur og undertrykkelse. Som forbundskansler arbeidet han for forsoning mellom nasjonene og med menneskene som ble ofre for Nazi-Tysklands krigføring og menneskeutrydning. Som internasjonal statsmann fortsatte han å engasjere seg i kampen mot sult og fattigdom og for en mer rettferdig verden. Denne utstillingen skildret Brandts politiske tenkning og virke ved å ta utgangspunkt i ti historiske steder og hendelser som spilte en viktig rolle i hans liv. Et ekstra tablå belyste sentrale aspekter ved hans relasjon til Norge.

Utstillingen er produsert av den partiuavhengige stiftelsen Bundeskanzler-Willy-Brandt-Stiftung i Berlin. Den ble vist i underetasjen i Universitetsbiblioteket på Blindern (i HumSam-biblioteket i Georg Sverdrups hus) fra 12. november 2021 til 11. februar 2022, i norsk språkdrakt. Vi arrangerte utstillingen i nært samarbeid med Universitetsbiblioteket i Oslo og Bundeskanzler-Willy-Brandt-Stiftung i Berlin. Utstillingen inngikk i programmet til Oslo Peace Days 2021.

Mer informasjon på Universitetsbibliotekets nettside


50-årsjubileum for Nobels fredspris til Willy Brandt og utdeling av Willy Brandt-prisene for 2020 og 2021, i Universitetets aula i Oslo, 7. desember 2021

I 2021 var det 50 år siden Willy Brandt mottok Nobels fredspris i Universitetets aula i Oslo. Willy Brandt spilte en vesentlig rolle i gjenoppbyggingen av et godt norsk-tysk forhold etter krigen. Først med hans øst- og utenrikspolitikk og hans engasjement for demokrati, forståelse og forsoning ble det fra slutten av 1960-tallet skapt en basis for et vennskapelig forhold mellom de to landene. I dag lever vi i en tid, hvor usikkerhet, uforutsigbarhet, mistro og en hang til lettvinte løsninger griper stadig mer om seg, og vi mener derfor det er behov for å fremheve gode eksempler på hvordan vilje til dialog kan skape forståelse, tillit, forsoning - og grobunn for samarbeid. Willy Brandt og hans virke er et slikt eksempel. Vi ønsket å benytte 50-årsjubileet for Willy Brandts fredspris som en anledning for å belyse hans arbeid for demokrati, dialog og forståelse mellom nasjoner – og se nærmere på hvilken betydning det har hatt for dagens norsk-tyske forbindelser og den relevans det har for dagsaktuelle internasjonale forhold.

Dette var bakgrunnen for Willy Brandt-nobelprisjubileet i Universitetets aula i Oslo 7. desember som vi utarbeidet i nært samarbeid med en rekke institusjoner i Oslo. Programmet bestod blant annet av podiumssamtaler og musikalske innslag. I programmet inngikk også Willy Brandt-prisutdelingen for 2021 og 2020. I tillegg fikk vinnerne av «Willy Brandt-elevkonkurransen om demokrati og medborgerskap» overrakt sine premier under arrangementet. Vi er glade for at jubileumsarrangementet inngikk i årets «Oslo Peace Days». Copyright for bildet av aulaen: UiO/Terje Heiestad

Filmopptak av hele arrangementet
Alle bildene fra arrangementet
Program i pdf-versjon
Informasjon også hos Oslo Peace Days


Tysk-norsk lesereise til Oslo og Bergen, 7.-9. desember 2021 i Oslo og Bergen

"Tysk-norsk litteraturfestival. På vei til Frankfurt." som vi arrangerte i Oslo i april 2019 gjenoppstod som fin, liten "Tysk-norsk lesereise. På vei til Oslo & Bergen" i desember 2021. Lesereisen var et nytt samarbeid mellom de samme fem organisasjonene som stod bak litteraturfestivalen: Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen, Frankfurter Buchmesse, Goethe-Institut Norwegen, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Norsk oversetterforening. På grunn av endringer i smittevernsituasjonen måtte dessverre lesereisens etappe til Bergen avlyses på kort varsel.

Video-opptak av tre av forfattersamtalene
Pressemelding, 24. november 2021
Program og mer informasjon er lagt ut på Lesereisens egen nettside og på Facebook


Willy Brandt-prisene 2020 og 2021, 7. desember 2021 i Oslo

Willy Brandt-prisen for 2021 gikk til den norske diplomaten Sverre Jervell og den tyske foreningen «Förderverein Kongsnæs e.V.» i Potsdam samt byggherre Michael Linckersdorff. Prisen ble delt ut i Universitetets aula i Oslo 7. desember 2021, i forbindelse med en storslått markering av det i 2021 var 50 år siden Willy Brandt mottok Nobels fredspris. Willy Brandt-prisen for 2020 som ble utsatt på grunn av smittevernsituasjonen, ble også delt ut under dette arrangementet. Willy Brandt-prisen for 2020 gikk til de tre skolene Kongshavn videregående skole i Oslo, Paul-Natorp-Gymnasium og Felix-Mendelssohn-Bartholdy-Gymnasium (begge i Berlin) for deres fremragende engasjement i forbindelse med utvekslingsprogrammet mellom Oslo og Berlin.. Willy Brandt-prisen ble utdelt for første gang i år 2000. Siden den gang har prisen blitt delt ut hvert år til personer eller institusjoner som har utmerket seg gjennom et særlig fortjenstfullt arbeid for de norsk-tyske forbindelsene. Prisen består av en byste av Willy Brandt, laget av den norske billedhuggeren Nils Aas, og et diplom.

Pressemelding om prisvinnerne 2021
Informasjon om prisvinnerne for 2020


Stor elevkonkurranse om demokrati og medborgerskap, høsten 2021 for videregående skoler i Norge

Sammen med TYSKFORUM og Bundeskanzler-Willy-Brandt-Stiftung i Berlin arrangerte vi en stor konkurranse for elever ved alle videregående skoler i Norge. Tema for konkurransen var demokrati og medborgerskap. Innleveringsfristen var 1. november og premieutdelingen holdes i Universitetets Aula i Oslo 7. desember i forbindelse med markeringen av at det i år er 50 år siden Willy Brandt fikk Nobels fredspris. Konkurransen var for tyskelever på alle nivåer, i tillegg var den tverrfaglig anlagt slik at den også dekket kompetansemål i andre fag, så som historie, samfunnsfag, filosofi, media og kommunikasjon. Dette gjorde at også elever som ikke har tysk, kunne delta. Konkurransen bygget på en utstilling om Willy Brandt som er laget av Bundeskanzler-Willy-Brandt-Stiftung i Berlin, og som vi viser på Universitetsbiblioteket i Oslo fra 12. november 2021 til 11. februar 2022. Vi er glade for at Tysklands ambassadør Alfred Grannas er høy beskytter for konkurransen og for at vi fikk arrangere konkurransen i samarbeid med de tre insitusjonene Deutsche Auslandsgesellschaft (Tyskland), Carl-Arthur-Strait-Stiftung (Tyskland) og Goethe Institut Norwegen. Hele 74 bidrag ble innsendt - fra 22 skoler. Hjertelig takk til alle som deltok!

Vinnerne er kåret - her kan du se bidragene deres!
Tekstsamling til konkurransen


Tysk valgvake på Kulturhuset i Oslo, 26. september 2021

Sammen med Den norske Atlanterhavskomité og Tankesmien Agenda inviterte vi til tysk valgvake søndag 26. september kl. 16-19. Arrangementet var åpent for alle og foregikk på Kulturhuset i Oslo (Youngs gate 6).
Deltakerne var (i kronologisk rekkefølge): Trygve Svensson, daglig leder, Tankesmien Agenda; Kate Hansen Bundt, generalsekretær, Den norske Atlanterhavskomité; Eirik Sætre, politisk rådgiver, Høyre; Astrid Sverresdotter Dypvik, journalist, forfatter og historiker; Halvor Finess Tretvoll, redaktør i Agenda Magasin og forlaget Res Publica; Torgrim Eggen, forfatter og journalist; Michael Kern, administrerende direktør, norsk-tysk handelskammer; Anniken Huitfeldt, leder av utenriks- og forsvarskomiteen, AP; Sverre Myrli, styreleder i Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen; Robin Allers, førsteamanuensis, IFS; Franck Orban, førsteamanuensis, Høgskolen i Østfold og Johannes Schraps, medlem av den tyske Forbundsdagen, SPD.

Se valgvaken i opptak - sendingen starter etter ca 28 minutter


Arendalsuka 2021

For fjerde gang inviterte vi til podiumssamtale om det politiske landskapet i Tyskland under Arendalsuka. Denne gangen stod naturlig nok det kommende forbundsdagsvalget i fokus: Blir det kontinuitet eller regjeringsendring? Merkel-æraen går mot slutten. Dessverre? Eller kanskje på tide? Ingenting er sikkert, bortsett fra én ting: det tegner til å bli svært spennende parlamentsvalg i september - både i Norge (13. september) og i Tyskland (26. september).
Debatten ble også denne gangen ledet av Sverre Myrli, styreleder i Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen, og vi er veldig glade for at Ingrid Brekke, Kate Hansen Bundt og Sten Inge Jørgensen ville delta i år som de tidligere år, og for at Tysklands ambassadør Alfred Grannas ville delta med en innledning.
Arrangementet ble støttet av Wintershall Dea.

Videoopptak av debatten
Mer informasjon på Arendalsukas programside


Willy Brandt-prisen 2019 i Frankfurt

Årets Willy Brandt-pris gikk til den norske forfatteren Erik Fosnes Hansen og den tyske litteraturviteren Marie-Theres Federhofer som begge ble hedret for sin fremragende innsats for de norsk-tyske forbindelsene. Prisene ble overrakt av kulturminister Trine Skei Grande og Heidemarie Wieczorek-Zeul som er tidligere tysk minister for næringsliv og utvikling. Prisutdelingen fant sted onsdag 16. oktober på Scene 2 i den norske paviljongen på Bokmessen i Frankfurt.

Bilder fra prisutdelingen på facebook-siden vår
Pressemelding
Her kan du se videoopptak del 1 av prisutdelingen
Her kan du se videoopptak del 2 av prisutdelingen


Arendalsuka 2019

Også i år inviterte vi til podiumssamtale under Arendalsuka om det politiske landskapet i Tyskland i dag. Er det politiske bildet i Tyskland varig endret? Hvor lenge holder Merkel og hva skjer egentlig i SPD? Hvilken rolle vil Tyskland spille i EU og NATO, og er norsk energi fortsatt like viktig for Tyskland? Vi trakk paralleller til norsk politikk og samtaler om politiske saker som er aktuelle både i Tyskland og Norge. Deltakere var: Axel Berg, Ingrid Brekke, Kate Hansen Bundt, Sten Inge Jørgensen og Tysklands ambassadør Alfred Grannas. Ordstyrer var Sverre Myrli. Samtalen fant sted onsdag 14. august i Barrique øl & vinstue, i Arendal. Arrangementet var støttet av Wintershall.

Her kan du se videoopptak av samtalen
Her kan du høre lydopptak av samtalen
Flyer
Mer informasjon på Arendalsukas programside


Frokostmøte i Oslo 2019 - Hvordan få studentene ut i verden?

Onsdag 15. mai 2019 inviterte vi sammen med de andre medlemmene i Partnerskapsgruppe Tysk til frokostmøte i Professorboligen i Karl Johans gate 47 om studentutveksling og mobilitetsmeldingen som kommer i januar 2020. Statssekretær Rebekka Borsch (foto: Marte Garmann) kom for å informere om stortingsmeldingen og for å diskutere hvilke tiltak som må på plass for å få flere til å studere i Tyskland og andre land. Før diskusjonen ble det også holdt innlegg av Jon Gunnar Simonsen (seksjonsleder, Diku), Hanna Flood (president, ANSA), Åse Gornitzka (viserektor, UiO), Are Turmo (kompetansedirektør, NHO), Gerke Doetjes (førsteamanuensis ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, UiO), Emilie Wallin (masterstudent i tysk, UiO) og Svein Hullstein (seniorrådgiver, UiO). Deretter fulgte en paneldebatt med Marianne Synnes (H), Marit Knutsdatter Strand (Sp) og Nina Sandberg (Ap) - alle fra Utdannings- og forskningskomiteen. Program- og debattleder for frokostmøtet var Gunn Enli, prodekan for studier ved Det humanistiske fakultet, UiO.

Hele programmet
Bilder fra møtet


Tysklandskonferansen 2019 i Kristiansand

Tirsdag 7. mai 2019 inviterte Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen og Universitetet i Agder til årets Tysklandskonferanse i Kristiansand. Stikkord for konferansen var tysk-norske forbindelser innen næringsliv/energi, utdanning og litteratur. Fokus var naturligvis på forbindelsene mellom Sørlandet og Tyskland. Konferansen ble åpnet av Tysklands ambassadør Alfred Grannas, Kristiansands ordfører Harald Furre, rektor ved Uia Frank Reichert og styreleder Sverre Myrli i Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen. Vi vil rette en stor og hjertelig takk til publikum og til deltakerne, som var (i alfabetisk rekkefølge): Rebekka Borsch (statssekretær i Kunnskapsdepartementet), Svein Buvik (Chief External Affairs Officer, Gard), Sverre Dahl (oversetter og litterat), Alfred Grannas (Tysklands ambassadør), Stefan Herzig (president Technische Hochschule Köln), Vigdis Hjorth (forfatter), Unni Langås (prof., UiA ), Siri Mathiesen (regiondirektør, NHO Agder), Sverre Myrli (styreleder i Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen og stortingsrepresentant), Tom Nysted (CEO Agder Energi), Thorsten Päplow (førsteamanuensis, tysk, UiA), Frank Reichert (rektor UiA) og Sunniva Whittaker (dekan og påtroppende rektor ved UiA). Etter konferansen inviterte vi publikum og deltakere på litt tyskinspirert mat og drikke - og hyggelig samvær. Vi retter også en stor takk til Aptum kommunikasjonshus i Kristiansand som stod for konferansens visuelle design!

Video-opptak:
Introduksjon ved statssekretær Rebekka Borsch
Debatt om samarbeid innen utdanning og forskning
Introduksjon ved CEO Tom Nystedt, Agder Energi
Samtale om norsk-tysk næringslivssamarbeid
Litterær kvartett - om fire tyskspråklige romaner
Avslutning ved Axel Berg, daglig leder for Verein zur Förderung der Deutsch-Norwegischen Willy-Brandt-Stiftung

Mer informasjon:
Nyhetsinnslag fra Gimlekollen Mediehøgskole
Programhefte laget av Aptum
Artikkel i Fædrelandsvennen 9. mai 2019
Kronikk i Fædrelandsvennen 7. mai 2019


Picture Politics - workshop for elever i Kristiansand 2019

7. mai 2019 - like før ettermiddagskonferansen - inviterte vi, i nært samarbeid med Universitetet i Agder, tyskelever fra videregående skoler i Mandal, Krisitansand, Grimstad og Arendal til en workshop i forbindelse med Goethe-Instituts projekt "Picture Politics", hvor de sammen med de to profesjonelle tegneserieskaperne Elke Renate Steiner fra Berlin og Øyvind Sagåsen fra Stavanger fikk lære om hvordan tegninger kan være et godt redskap til å gi uttrykk for egne holdninger om aktuelle politiske temaer. Workshopen fant sted på UiA. En stor og hjertelig takk til Goethe-Institut Norwegen, til elevene og de to tegnerne!

Nyhetsinnslag fra Gimlekollen Mediehøgskole


Tysk-norsk litteraturfestival i Oslo. På vei til Frankfurt 2019

Den siste helgen i april (26.-28.04.2019) kom Tyskland, Østerrike og Sveits til Litteraturhuset i Oslo. Aldri før har så mange tyskspråklige forfattere kommet til Norge samtidig. Verdensnavn som Volker Kutscher, Judith Hermann og Ferdinand von Schirach møtte publikum og ble presentert av noen av Norges fremste forfattere, som Vigdis Hjorth, Erlend Loe og Maja Lunde. Til sammen deltok 110 forfattere fra Norge, Sveits, Tyskland og Østerrike. I tre hele dager til ende ble Litteraturhuset forvandlet.

Vi retter en stor og hjertelig takk til våre samarbeidspartnere i komitéen, til hver og en av de norske og utenlandske deltakerne, til festivalens mange og generøse sponsorer og ikke minst til publikum som møtte opp i overveldende antall. Festivalen inneholdt godt over 60 enkeltarrangementer som ble besøkt av til sammen 5.000 mennesker!

Festivalen ble arrangert av fem institusjoner - i samarbeid med Erik Fosnes Hansen (kunstnerisk leder), Helge Rønning (faglig leder) og Sonja Wiik: Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen, Frankfurter Buchmesse, Goethe-Institut Norwegen, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Norsk oversetterforening.

Festivalens hovedsponsor var Bergesenstiftelsen. Andre uvurderlige støttespillere har vært Anders Jahres Humanitære stiftelse, Bokvennen, Cappelen Damm Forlag, Den norske forleggerforening, Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen, Deutsche Botschaft Oslo, Deutsche Zentrale für Tourismus, Frankfurter Buchmesse, Fritt Ord, Goethe-Institut, Gyldendal Norsk Forlag, H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard), Kagge Forlag, Kulturrådet, Nasjonalbiblioteket - Bokåret 2019, NORLA, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk Oversetterforening, Oslo Kommune, Österreichische Botschaft Oslo, Pro Helvetia, Schweizerische Botschaft in Norwegen, Utenriksdepartementets informasjonsordning om europeisk samarbeid, Visit Frankfurt, m.fl.

Gikk du glipp av festivalen? Se opptak fra noen av festivalens over 70 arrangementer her: Videoopptak

Mer informasjon:
www.tysklitteraturfest.no
facebook.com/tysklitteraturfest
Katalog i nedlastbar form
Programoversikt i nedlastbar form


Willy Brandt-prisen 2018 i Oslo

Willy Brandt-prisen for 2018 gikk til Kate Hansen Bundt og Robin Allers. Prisvinnerne ble hedret for sin fremragende innsats for de norsk-tyske forbindelser. Prisutdelingen fant sted i Oslo onsdag, 14. november 2018. Det var statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet og Thomas Silberhorn, Parlamentarischer Staatssekretär bei der Bundesministerin der Verteidigung som overrakte prisene.

Se filmopptak fra prisutdelingen
Se bilder fra prisutdelingen
Pressemelding


Arendalsuka 2018

Også i år arrangerte vi en paneldebatt under Arendalsuka. Debatten fant sted 15. august. Axel Berg, Ingrid Brekke, Sten Inge Jørgensen og ordstyrer Sverre Myrli samtalte om de norsk-tyske forbindelsene og om det politiske landskapet i Tyskland i dag, et år etter forbundsdagsvalget. Arrangementet ble støttet av Wintershall. En hjertelig takk til debattantene, Wintershall og det tallrike publikumet som hadde møtt frem og fylte lokalet til randen!

Videoopptak av debatten
Her kan du høre lydopptak av samtalen


Norsk-tysk forum i Berlin 2018

Den 13. juni 2018 inviterte vi til det 2. norsk-tyske forumet i Berlin. Tema for kvelden var "Lessons Learned 1963-2018: Hva kan vi lære av Willy Brandts politiske virke i dag? Deltakere var Michael Roth (MdB), Staatsminister for Europa i det tyske utenriksdepartementet; prof. dr. Nicole Deitelhoff, leder for Leibniz-Institut Hessische Stiftung Friedens- und Konfliktforschung; dr. Wolfgang Biermann, tidl. referent for Willy Brandt og Egon Bahr samt Peter Merseburger, journalist og Willy-Brandt-biograf. Ordstyrer var dr. Jutta Falkner, redaktør for "BusinessPortal Norwegen". Arrangementet fant sted i Forum Willy Brandt Berlin og var støttet av Bundeskanzler-Willy-Brandt-Stiftung og Wintershall Holding GmbH.

Artikkel hos "BusinessPortal Norwegen"


Tysklandskonferansen 2018 i Bergen

Lørdag 14. april 2018 inviterte vi i samarbeid med DAAD til en dag på Litteraturhuset i Bergen med fokus på tysk politikk, miljøløsninger, filosofi og litteratur. Bergens varaordfører Marita Moltu holdt åpningstale før programmet startet med en debatt om aktuelle emner i tysk politikk med Axel Berg, Kate Hansen Bundt, Ingrid Brekke, Sten Inge Jørgensen og Sverre Myrli. Deretter stod Norsk-Tysk Handelskammer for en paneldebatt med tittelen "Smart City Bergen: Hvilken rolle kan Tyskland spille?". Så fulgte et foredrag om tysk humor ved den tyske medieviteren Kai Schwind. Goethe-Institut inviterte til samtale mellom Espen Ingebrigtsen og den tyske forfatteren Maxim Leo. Til slutt bød vi på ”litterær kvartett” med Carina Beddari, Frode Helmich Pedersen, Henrik Keyser Pedersen og Eirik Vassenden.

Konferansen kan ses i opptak her
Komplett program


Temakveld om Willy Brandt i Oslo 2018

Den 10. april 2018 inviterte vi - i samarbeid med Norsk-Tysk Selskap - til to foredrag og påfølgende samtale med de to ledende Brandt-biografene Peter Merseburger fra Berlin og Einhart Lorenz fra Oslo. Olav Gran-Olsson, NRKs tidligere Tysklandskorrespondent, deltok også i samtalen. Ordstyrer var Axel Berg, daglig leder for "Verein zur Förderung der Norwegisch-Deutschen Willy Brandt-Stiftung e.V." Johann Ruben Leiss, styreleder for Norsk-Tysk Selskap ønsket velkommen. Arrangementet foregikk i sin helhet på tysk. Programmet ble avsluttet med hyggelig samvær for publikum og deltakere. Tusen takk til deltakere og publikum som fylte salen på Litteraturhuset til randen!

Bilder fra arrangementet på facebook-siden vår
Artikkel om Peter Merseburger
Merseburgers biografi: Willy Brandt. Visionär und Realist
Om Einhart Lorenz
Lorenz`biografi: Willy Brandt i Norge. Komplett bok.


Tysklandskonferanse i Oslo 2018

1. mars 2018: Sammen med de andre medlemmene av "Partnerskapsgruppe tysk" og ANSA inviterte Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen til årets Tysklandskonferanse i Oslo. Konferansen hadde tittelen "Hvorfor studere i Tyskland?" og rettet seg mot elever, studenter, foreldre, politikere, rådgivere og alle andre som ønsker informasjon om fordeler ved å studere i Tyskland. 19 av Tysklands viktigste universiteter deltok på konferansen og det ble holdt innlegg av statssekretær Rebekka Borsch, NHOs visedirektør, Tysklands ambassadør til Norge, Thomas Götz, prorektor ved UiO, Gro Bjørnerud Mo og assisterende direktør for Utdanningsetaten i Oslo, Patrick Stark.

Komplett program
Videoklipp: 5 grunner til å lære tysk!


Willy Brandt-prisen 2017 i Berlin

Årets norsk-tyske Willy Brandt-pris gikk til den norske journalisten Ingrid Brekke og den tyske forningen ”Segelschiff Thor Heyerdahl e.V.” som begge ble hedret for sin innsats for de norsk-tyske forbindelsene. Prisene ble overrakt av kulturminister Linda Hofstad Helleland og Berlins statssekretær for borgerengasjement og internasjonale saker Sawsan Chebli på den norske ambassaden i Berlin mandag 4. desember. Mer informasjon:

Pressemelding
Bilder fra prisutdelingen på facebook-siden vår


Norsk-tysk forum i Berlin 2017

I september 2017 var det parlamentsvalg både i Norge og i Tyskland. Norge og Tyskland er tett forbundet gjennom nært samarbeid på alle områder. Hvordan vil forholdet mellom våre to land utvikle seg videre etter høstens valg? Hva betyr valgresultatene i begge land for Europa, for de transatlantiske forbindelse og for forholdet til Russland? Hvordan vil det tysk-norske samarbeidet utvikle seg når det gjelder sikkerhetspolitikk og næringsliv? Dette var noen av spørsmålene som ble belyst da vi i samarbeid med Wintershall inviterte til norsk-tysk forum i Berlin, 28. november 2017 i "Willy-Brandt-Forum" på Unter den Linden.

Artikkel i "BusinessPortal Norwegen"


Online-biografi om Willy Brandt

28. september 2017 ble en helt ny online-biografi om Willy Brandt presentert i Berlin. Biografien er blitt til gjennom et samarbeid mellom Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen og "Bundeskanzler Willy Brandt-Stiftung". Presentasjonen fant sted i Leibniz-salen i Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften (Jägerstraße 22-23) i Berlin. Biografien er nå tilgjengelig på internett, i norsk, tysk og engelsk versjon:

Online-biografien om Willy Brandt


Arendalsuka 2017

16. august 2017 arrangerte Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen en podiumsamtale under Arendalsuka. Axel Berg, Ingrid Brekke, Kate Hansen Bundt, Sten Inge Jørgensen og ordstyrer Sverre Myrli samtalte om den politiske situasjonen i Tyskland før forbundsdagsvalget og trakk paralleller til situasjonen i Norge før stortingsvalget. I begge land fant parlamentsvalgene sted i september 2017. Arrangementet ble støttet av Wintershall.

Lydopptak av samtalen
Kort beskrivelse av arrangement og deltakere
Bilder på vår facebook-side