2023
Willy Brandt-prisen for 2023
Willy Brandt-prisen for 2023 gikk til Borgund vidaregåande skole i Ålesund og Handwerkskammer Münster for deres fremragende innsats for å styrke de norsk-tyske forbindelsene på det yrkesfaglige feltet. De har samarbeidet uavbrutt siden 2003 gjennom et internasjonalt utvekslingsprogram for lærlinger. Hittil har rundt 230 lærlinger fra Ålesund og omegn og 330 fra Münster-området deltatt i denne norsk-tyske utvekslingen. Et stort antall bedrifter, lærere, veiledere og språklærere fra utdanningsinstitusjoner i begge land er, og har vært, involvert. Prisutdelingen fant sted i Oslo 28. november. Prisene ble overrakt av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna og Tysklands ambassadør Detlef Wächter.
Filmopptak av prisutdelingen
Bilder fra prisutdelingen
Program
Pressemelding
2022
Helga Arntzen og Joachim Dorfmüller
Willy Brandt-prisen for 2022 gikk til Helga Arntzen fra Norge og Joachim Dorfmüller fra Tyskland. Begge fikk prisen for sin personlige innsats for de norsk-tyske forbindelsene. Prisen ble delt ut på den norske ambassaden i Berlin fredag 2. desember, og det var utenriksminister Anniken Huitfeldt som overrakte prisen til Joachim Dorfmüller, og Michelle Müntefering (medlem av forbundsdagen og tidligere statsminister i det tyske utenriksdepartementet) som overrakte prisen til Helga Arntzen.
Program for prisutdelingen
Bilder fra prisutdelingen
Her kan du lese talen som utenriksminister Anniken Huitfeldt holdt på tysk
Pressemelding
2021
Sverre Jervell, «Förderverein Kongsnæs e.V.» og Michael Linckersdorff
Willy Brandt-prisen for 2021 gikk til den norske diplomaten Sverre Jervell og den tyske foreningen «Förderverein Kongsnæs e.V.» i Potsdam samt byggherre Michael Linckersdorff. Prisen ble delt ut i Universitetets aula i Oslo 7. desember 2021, i forbindelse med en storslått markering av det var 50 år siden Willy Brandt mottok Nobels fredspris. Willy Brandt-prisen for 2020 som ble utsatt på grunn av smittevernsituasjonen, ble også delt ut under dette arrangementet. Prisene ble overrakt av Oslos ordfører Marianne Borgen og Sandra Scheeres, senator for utdanning, ungdom og familie i delstaten Berlin.
Filmopptak av hele arrangementet
Alle bildene fra arrangementet
Program i pdf-versjon
Pressemelding
2020
Kongshavn videregående skole, Paul-Natorp-Gymnasium og Felix-Mendelssohn-Bartholdy-Gymnasium
Willy Brandt-prisen for 2020 gikk til de tre skolene Kongshavn videregående skole i Oslo, Paul-Natorp-Gymnasium og Felix-Mendelssohn-Bartholdy-Gymnasium (begge i Berlin). Prisen ble delt ut i Universitetets aula i Oslo 7. desember 2021, i forbindelse med en storslått markering av det var 50 år siden Willy Brandt mottok Nobels fredspris. Willy Brandt-prisen for 2021 ble også delt ut under dette arrangementet. Prisene ble overrakt av Oslos ordfører Marianne Borgen og Sandra Scheeres, senator for utdanning, ungdom og familie i delstaten Berlin.
Filmopptak av hele arrangementet
Alle bildene fra arrangementet
Program i pdf-versjon
Bakgrunnsinformasjon om prisvinnerne
2018
Robin Allers og Kate Hansen Bundt
Willy Brandt-prisen for 2018 gikk til Kate Hansen Bundt og Robin Allers. Prisvinnerne ble hedret for sin fremragende innsats for de norsk-tyske forbindelser. Prisutdelingen fant sted i Oslo onsdag, 14. november 2018. Det var statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet og Thomas Silberhorn, Parlamentarischer Staatssekretär bei der Bundesministerin der Verteidigung som overrakte prisene.
Filmopptak fra prisutdelingen
Bilder fra prisutdelingen
Pressemelding
2017
Ingrid Brekke og Segelschiff Thor Heyerdahl e.V.
Den 4. desember ble den norsk-tyske Willy Brandt-prisen tildelt den norske forfatteren og journalisten Ingrid Brekke og den tyske foreningen Segelschiff Thor Heyerdahl som begge ble hedret for sin innsats for de norsk-tyske forbindelsene. Prisen ble overrakt av kulturminister Linda Hofstad Helleland og Sawsan Chebli, som er Berlins statssekeretær for borgerengasjement og internasjonale saker. Seremonien fant sted i Felleshuset til de nordiske ambassadene i Berlin.
Bilder fra prisutdelingen
2016
Jon Fosse og Julia Stöber
Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsens pris ble utdelt på Stortinget i Oslo 8. desember 2016 til den norske dramatikeren og forfatteren Jon Fosse og den tyske språk- og kultureksperten Julia Stöber. Jon Fosse regnes som en av Europas viktigste samtidsforfattere. Prisen ble tatt imot av hans kone, Anna Fosse. Talene til prisvinnerne ble holdt av stortingspresident Olemic Thomessen og Carola Veit, president for byrådet i Fristaden og Hansabyen Hamburg samt styreleder i den parlamentariske østersjøkonferansen. Foto: Stortinget.
2015
Sten Inge Jørgensen og Clemens Bomsdorf
Willy Brandt-prisen for 2015 ble utdelt i Berlin 4. november 2015 til de to journalistene Sten Inge Jørgensen og Clemens Bomsdorf. Det var Vidar Helgesen, statsråd ved statsministerens kontor og statsråd for EØS-saker og forholdet til EU, og Michael Roth, statsminister for Europa i det tyske utenriksdepartement som stod for overrekkelsen. Joachim Carr stod for de musikalske innslag.
2014
Jan Garbarek og Munch-huset i Warnemünde
Prisen for 2014 ble utdelt i Oslo 28. oktober 2014. Jan Garbarek og foreningen "Munch-huset i Warnemünde" fikk prisen for engasjement og fremragende arbeid for å fremme norsk-tyske forbindelser. Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide var vert for prisutdelingen. Prisen til Garbarek ble overrakt av næringsminister Reinhard Meyer fra Schleswig-Holstein og prisen til Munch-huset ble overrakt av Stein Olav Henrichsen, direktør ved Munch-museet i Oslo. Thormod Rønning fra Barratt-Dues musikkinstitutt stod for de musikalske innslag.
2013
Jonas Gahr Støre og Frank-Walter Steinmeier
Willy-Brandt-prisen 2013 ble tildelt tidligere utenriksminister og daværende stortingsrepresentant Jonas Gahr Støre og tidligere tysk utenriksminister og daværende fraksjonsleder for partiet SPD i Forbundsdagen Frank-Walter Steinmeier. Seremonien fant sted i de nordiske ambassaders Felleshus i Berlin 2. desember 2013. I løpet av sine perioder som utenriksministere bidro de til en intensivering i det bilaterale forholdet som har gjort seg gjeldende gjennom en bemerkelsesverdig utvidelse av norsk-tysk energisamarbeid og politisk samarbeid.
2012
Ingvar Ambjørnsen og Aktion Sühnezeichen Friedensdienste e.V. Norge
Årets Willy Brandt-pris til forfatteren Ingvar Ambjørnsen og Aktion Sühnezeichen Friedensdienste e.V. Norge ble overrakt av Oslos ordfører Fabian Stang og Hamburgs borgermester Olaf Scholz i Bankettsalen i Oslo rådhus 31. oktober 2012. Ingvar Ambjørnsen fikk prisen for sin innsats for å gjøre norske forhold kjent for et bredere tysk publikum. Aktion Sühnezeichen Friedensdienste e.V. Norge ble etablert i 1958 som ledd i forsoningsarbeidet etter annen verdenskrig. Organisasjonen har sendt nærmere tusen tyske ungdommer til Norge som har bidratt med frivillig arbeid. Den har også sendt norske ungdommer til Tyskland.
2011
Therese Bjørneboe og Jörn Thiede
Willy-Brandt-prisen 2011 gikk til journalisten Therese Bjørneboe og polarforskeren professor Jörn Thiede og ble overrakt 28. november 2011 i Berlin. De to prisvinnerne ble hedret for sin fremragende engasjement og bidrag til utvikling av de norsk-tyske forbindelsene, og det var Anniken Huitfeldt, kulturminister i Norge, og Frank-Walter Steinemeier, parlamentarisk leder for det tyske partiet SPD og tidligere tysk utenriksminister, som stod for overrekkelsen. Utdelingen av prisen ble akkompagnert av musikalske bidrag fra jazz-vokalgruppen Pust.
2010
Sverre Dahl og Klaus-Ewald Holst
Som leder av gasselskapet Verbundnetz Gas AG har Klaus-Ewald Holst spilt en nøkkelrolle i utviklingen av norsk gasseksport til Tyskland. Han har også vært en sentral støttespiller for norsk kulturarbeid i det tidligere Øst-Tyskland. Som oversetter av betydningsfulle tyskspråklige forfattere har Sverre Dahl en enestående posisjon som formidler av tysk litteratur og filosofi i Norge. Listen over hans oversettelser fra tysk til norsk omfatter over 200 titler, alt fra tyske klassikere som Goethe og Schiller til moderne forfattere som Böll og Kehlmann. Prisen ble overrakt under en seremoni i Regjeringens Representasjonsbolig i Oslo.
2009
Inge Lønning og Fritz Fadranski
Willy Brandt-prisen ble delt ut 22. oktober 2009 i rådhuset i Leizpig av overborgermester Burkhard Jung. Den gikk til Inge Lønning og Fritz Fadranski. Lønning har gjennom sitt arbeid som professor og politiker, blant annet som visepresident i Stortinget og president i Lagtinget, i mange år bidratt til å forsterke den gjensidige forståelsen mellom Norge og Tyskland. Fritz Fadranski var stasjonert i Hammerfest som ung tysk marinesoldat, og har i mange år jobbet for å fremme forsoning og vennskapsbånd mellom Tyskland og Norge. Gjennom foreningen "Erinnern wider das Vergessen" har han nedlagt et enormt frivillig arbeid for å dokumentere den tyske okkupasjonen og ødeleggelsene i Finnmark.
2008
Grete Lächert og Hannelore Besser
Prisutdelingen fant sted 7. oktober 2008 i Gamle Logen i Oslo i under feiringen av 18-årsdagen for den tyske gjenforeningen. Prisen ble overrakt av utdanningsminister Tora Aasland og Tysklands ambassadør Roland Mauch. Med utgangspunkt i sitt arbeid i det norske utenriksdepartementet lanserte Lächert prosjektet "Grieg in der Schule" som har stimulert tyske lærere og elever til å jobbe sammen om et tverrfaglig Norgesprosjekt. Som rektor ved Den tyske skolen i Oslo - Max Tau har dr. Hannelore Besser engasjert seg for oppbygging og utvikling av skolen. Hun var også initiativtaker til det tysk-skandinaviske tidsskriftet "Perspektiven".
2007
Thorvald Stoltenberg og Egon Bahr
I 2007 ble prisen tildelt Egon Bahr (SPD) og Thorvald Stoltenberg (Ap). Begge var nære venner av Willy Brandt som brakte de to i kontakt med hverandre. Siden 1960-tallet har Bahr og Stoltenberg hatt et nært samarbeid bl.a. innenfor temaer som sikkerhetspolitikk, europapolitikk. De to var initiativtakere bak Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen, og kontaktene mellom Norge og Tyskland og det tysk-norske samarbeidet som stiftelsen har fremmet er i stor grad de to prisvinnernes fortjeneste. Prisen ble delt ut i Berlin, i nærvær av Kong Harald og Dronning Sonja.
2006
Gymnasium Carolinum, Stor-Elvdal ungdoms- skole og Herzog-Johann-Gymnasium
Den 10. november ble Willy Brandt-prisen for 2006 utdelt i Berlin av utenriksminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Frank-Walter Steinmeier under åpningen av utstillingen ”Ikke bare laks og pølser”. Prisen gikk til de tre skolene Gymnasium Carolinum Neustrelitz, Stor-Elvdal ungdomsskole og Herzog-Johann-Gymnasium Simmern i Hunsrück. De fikk prisen for sin aktive elevutveksling mellom Norge og Tyskland. De har bidratt til økt kunnskap og forståelse mellom de to landene, også på et personlig plan.
2005
Kåre Willoch og Bjørn Engholm
Mandag 13. juni 2005 ble den årlige Willy-Brandt prisen utdelt i Oslo for 6. gang av Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen. Prisutdelingen vil fant sted 13. juni 2005 i regjeringens representasjonsbolig i nærvær av den tyske forbundspresident Horst Köhler und Norges statsminister Kjell Magne Bondevik. Styret i Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen hadde under ledelse av styreleder Harald Norvik (tidligere konsernsjef i Statoil) og Franz Thönnes (parlamentarisk statssekretær) besluttet å gi Kåre Willoch og Björn Engholm Willy Brandt-prisen 2005.
2004
Heiko Uecker og Jostein Gaarder
Den 3. juni 2004 ble Willy-Brandt-prisen delt ut for femte gang, denne gangen i Oslo. Prisutdelingen fant sted i tilknytning til Ruhrgas AGs jubileumsarrangement på Munch-museet. Laudatio ble holdt av den norske forsknings- og utdanningsministeren Kristin Clemet og den tyske nærings- og arbeidsministeren Wolfgang Clement. Årets Willy-Brandt-pris gikk til den norske forfatteren Jostein Gaarder og den tyske nordiskprofessoren Prof. Dr. Heiko Uecker
2003
Nils Morten Udgaard og Einhart Lorenz
I 2003 gikk prisen til journalist og korrespondent dr. Nils Morten Udgaard og prof. Einhart Lorenz, historiker og tidligere Henrik Steffens-professor i Berlin. Prisutdelingen fant sted den 18. september i Willy Brandts hjemby Lübeck. Laudatio ble holdt av den norske kulturministeren Valgerd Svarstad Haugland og den parlamentariske statssekretæren Franz Thönnes. En særlig takk går til Günter Grass for hans tale om "Willy Brandt og Lübeck".
2002
Wenche Myhre og Horst Tappert
Gjennom sitt mangeårige og omfattende kunstneriske engasjement har Wenche Myhre i høy grad bidratt til å styrke kjennskapen til Norge og norsk kultur blant Tysklands befolkning. Gjennom sin skuespillerprestasjon i fjernsynsserien ”Derrick” oppnådde Horst Tappert stor popularitet, også i Norge. Han formidlet et positivt bilde av tyskere i Norge og hadde selv også et nært forhold til Norge. Prisene ble overrakt av ministerpresident Harald Ringstorff og handelsminister Ansgar Gabrielsen i Bergen.
2001
Dr. Klaus Liesen og Olav Christoffer Jenssen
Dr. Klaus Liesen var styremedlem i Ruhrgas AG i en årrekke, og arbeidet for etableringen av E.ON Ruhrgas-stipendet som mange norske og tyske forskere og studenter har fått glede av. Som professor ved kunsthøyskolen i Hamburg har den norske billedkunstneren Olav Christoffer Jenssen bidratt sterkt til å gjøre norsk samtidskunt kjent i Tyskland. De to fikk prisen overrakt av utenriksminister Thorbjørn Jagland og Berlins ordfører Klaus Wowereit på Schöneberg rådhus i Berlin.
2000
Jahn Otto Johansen og Gabriele Haefs
Som NRKs mangeårige korrespondent i Tyskland, som journalist og forfatter har Jahn Otto Johansen bidratt aktivt til en levende informasjonsutveksling mellom Norge og Tyskland. I 2000 fikk han den alle første norsk-tyske Willy Brandt-prisen sammen med den tyske oversetteren for skandinaviske språk, Gabriele Haefs som med sine oversettelseferdigheter, allsidighet og engasjement beriket tyskspråklig litteratur. Prisene ble overrakt av forbundskansler Gerhard Schröder og statsminister Jens Stoltenberg i Oslo rådhus.
Nils Aas - kunstneren bak prisen
Prisen består av en Willy Brandt-byste i bronse, laget av den norske billedhuggeren Nils Aas, samt et diplom.
Nils Aas ble født på Inderøy i 1933 og døde i Oslo i 2004. Han arbeidet både som tegner og billedhugger. Han regnes som en av de mest allsidige billedhuggere i norsk kunsthistorie og debuterte på Høstutstillingen i 1964 med en byste av Johan Falkberget. Det er også Nils Aas som har laget statuen av Haakon VII som står på 7. Juni-plassen i Oslo.
Nils Aas har også designet flere norske mynter, blant andre 10- og 20-kronemynten. Les mer...
Tale av Günter Grass under prisutdelingen i 2003
Da Willy Brandt-prisen ble delt ut i Willy Brandts hjemby Lübeck 18. september 2003 holdt Günter Grass en tale om en fiktiv middag han holdt til ære for de tre store, avdøde politikere Willy Brandt, Olof Palme og Bruno Kreisky som møtte hverandre i Stockholm under krigen. Les talen på tysk...
Tale av Jahn Otto Johansen under 10-årsjubileet i 2010
Da Willy Brandt-prisen ble utdelt for 10. gang under en seremoni i Oslo 21. oktober 2010, holdt Jahn Otto Johansen en jubileumstale som du kan lese her. Prisen gikk det året til prof. Klaus-Ewald Holst og dr. philos. Sverre Dahl. Den aller første Willy Brandt-prisen ble utdelt i år 2000 - og gikk for øvrig til Jahn Otto Johansen og Gabriele Haefs. Les talen på tysk...